Nenad Merle

VIOLINA

20. – 28. 8. 2023.

NENAD MERLE (Zagreb, 1956.) , prof. savjetnik, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Martina Barića.

Profesor je violine i komorne glazbe na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu od 1979 do 2022 godine te niz godina pročelnik odjela za gudače, a od 1988. do 1991. godine i ravnatelj škole.

Odgojio je mnoge naraštaje mladih violinista. Njegovi učenici redovito nastupaju na brojnim koncertima, natjecanjima i smotrama te snimaju za radio i televiziju, ostvarujući vrlo
zapažene nastupe, dokazane visokim ocjenama struke, kritike i publike. Na domaćim i međunarodnim natjecanjima osvojili su 169 nagrada od kojih 88 prvih (osam puta sa maksimalnih 100 bodova), dva Grand Prix natjecanja, specijalnu nagradu EMCY-a i dr. U njegovoj klasi violinu je maturiralo 44 učenika.

Član je i predsjednik mnogih ocjenjivačkih sudova na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima. Sudjeluje u izradi nastavnih planova i programa. Mentor je studentima Muzičke akademije (predmet metodika) i mladim nastavnicima koji pod njegovim mentorstvom uspješno polažu stručni ispit.

Član je Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, te je niz godina djelovao u mnogim orkestrima (Komorni orkestar Gaudeamus, Simfonijski orkestar HRT–a, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar).

Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za 2002. godinu. Iste godine Agencija za odgoj i obrazovanje RH imenuje ga voditeljem međužupanijskog stručnog vijeća za violinu i violu gdje djeluje punih 20 godina.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, osam puta dodjeljuje mu nagradu Oscar znanja, priznanje “za vrstan rad s učenicima”.
2006. godine napreduje u zvanje profesor mentor, a dvije godine kasnije i u zvanje profesor savjetnik.

2023. godine Grad Zagreb dodjeljuje mu nagradu za izvrsnost „Profesor Balthazar“ a od Hrvatskog društva gudačkih pedagoga dobiva Plaketu počasnog člana za dugogodišnji doprinos i razvoj gudačke pedagogije u Republici Hrvatskoj.

Predavači