Mihael Paar, Youngmasters, Klarinet

Mihael Paar

KLARINET

24. – 28. 8. 2024.

Klarinetist Mihael Paar diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (J. Tonžetić), a magistrirao na salzburškom Mozarteumu (A. Brandhofer). Istaknuo se osvajanjem nekolicine nagrada na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Makedoniji. Dobitnik je nagrade međunarodne Fondacije Solti te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika ‘Darko Lukić’. Solistički je nastupio uz komorni orkestar Franjo Krežma, Samoborske gudače, Zagrebački kvartet, Kvartet Sebastian i Acies kvartet.

Pozornost na sebe skrenuo je već kao 15-godišnjak kada je nastupio uz simfonijski orkestar Windstrings. Od tada bilježi nastupe u važnim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama, te na renomiranim međunarodnim festivalima. Poziv da se uključi u rad orkestralne akademije Bečke filharmonije (OAO), dobio je kao prvi hrvatski glazbenik od utemeljenja ove prestižne institucije.

Mihael Paar podjednako se dobro snalazi u cijelom rasponu repertoara, a posebnu sklonost iskazuje prema klasičnoj literaturi (s naglaskom na djelima W. A. Mozarta), u kojoj se kao prvi hrvatski klarinetist profilira u tumača autentičnog teksta na basetnom klarinetu. Njegova integralna izvedba Mozartovog Kvinteta K581 kojom su otvorene 18. Svečanosti Pasionske baštine prva je takva izvedba u Hrvatskoj uopće.

Za svoj pedagoški rad, Mihael Paar primio je nekoliko uzastopnih priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Zagrebačke županije i Grada Samobora. Njegovi učenici dobitnici su najviših nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima, kako u konkurenciji solista tako i komornih sastava. Bilježe nastupe u istaknutim koncertnim ciklusima i pozornicama te u programu Hrvatske televizije (HRT).

Predavači