Gal Faganel

VIOLONČELO

21.-28.8.2023.

Gal Faganel je hvaljeni izvođač na violončelu, učitelj i glazbeni umjetnik. Opisan kao “violončelist velike topline”, hvaljen je u tisku zbog svoje “izuzetno osjećajne interpretacije”, svog “snažnog i lijepog tona” i njegove “briljantne virtuoznosti i mladenačke snage”.

Kao izvođač, Faganel često nastupa na recitalima, na koncertima komorne glazbe i kao solist s orkestrom diljem Sjeverne Amerike i Europe. Osnivač je i umjetnički ravnatelj Arizona Chamber Orchestra, ansambla bez dirigenta osnovanog 2009. Do 2010. bio je vršitelj dužnosti glavnog violončelista Phoenix Symphonyja. Kao član gudačkog kvarteta Tetraktys gostovao je u SAD-u i Europi. Također je intenzivno nastupao s raznim drugim komornim ansamblima, uključujući Colorado Piano Trio.

Faganel je trenutno profesor violončela na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani. Tijekom posljednjeg desetljeća bio je profesor violončela i voditelj gudačkog područja na Sveučilištu Northern Colorado. Također je predavao na Sveučilištu Sjeverni Teksas, Scottsdale Community Collegeu u Arizoni i Sveučilištu Južne Kalifornije. Redovito vodi majstorske tečajeve i predaje na ljetnim glazbenim programima u Sjedinjenim Državama i Europi. Inovativni pristupi podučavanju koji koriste tehnologiju video konferencija omogućuju Faganelu da bude dostupan studentima diljem svijeta. Osim što je predani pedagog violončela, Faganel voli podučavati komornu glazbu, često obučava glazbenike u pripremi za orkestralne audicije, mentorira glazbenike koji se usavršavaju te vodi tečajeve i radionice za razvoj karijere.

S 13 godina Faganel je pobijedio na svom prvom natjecanju; dobio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Alpe Adria “Alfredo Marcosig” u Italiji s 15 godina. Osim što je osvojio još tri međunarodna natjecanja, uključujući Međunarodno violončelističko natjecanje “Antonio Janigro” u Hrvatskoj, pobijedio je na natjecanju American String Teacher’s Association Competition godine. California i Slovensko državno natjecanje kao solist i s klavirskim triom. Godine 1997. u Sloveniji je proglašen “Mladim glazbenikom godine”. Sljedeće godine pobijedio je na nacionalnom natjecanju za predstavljanje Slovenije na Europskoj radiodifuznoj uniji – natjecanju za Euroviziju u Lisabonu, Portugal.

Godine 2006. Faganel je započeo istraživanje, katalogiziranje, izvođenje i snimanje glazbe za violončelo slovenskih skladatelja. Dovršio je dva od pet planiranih CD-a u izdanju Astruma. Projekt su podržali slovenska vlada i UNC. Također je radio prijenose uživo i arhivske snimke za RTV Slovenija, Nizozemski radio, Classical KUSC u Los Angelesu, KBAQ u Phoenixu i CPR Classical u Coloradu.

Gal je odrastao u glazbenoj obitelji, a želju da svira violončelo najavio je s tri godine. S osam godina počeo je učiti violončelo u rodnoj Sloveniji. Studij je nastavio u Hrvatskoj, gdje je sudjelovanjem na međunarodnom natjecanju dobio poziv i punu školarinu za studij na University of Southern California u Los Angelesu. Njegov sveučilišni studij kulminirao je deset godina kasnije diplomom doktora glazbenih umjetnosti. Njegovi mentori su Eleonore Schoenfeld, Nathaniel Rosen, Daniel Rothmuller, Peter Marsh i Dobrila Berković-Magdalenić. Surađivao je i učio od mnogih renomiranih dirigenata i solista, uključujući Sergiua Comissiona, Zubina Mehtu, Lionela Frienda, Carla St. Claira, Yo-Yo Ma, Lynn Harrel, Midori Goto, Isaaca Sterna, Joshuu Bella, Itzaka Perlmana, Pavela Vernikova, i Simon Trpčeski.