Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 12 godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i svijeta, od 2011. okuplja predavače i mlade glazbenike međunarodnog ugleda. Ulicama Samobora krajem kolovoza odzvanjaju zvuci glazbenih instrumenata : gitare, saksofona, klarineta, violine, violončela, klavira i flaute.

Našem višegodišnjem predavački timu, prošle se godine pridružio neprikosnoveni hrvatski pijanistički virtuoz, Aljoša Jurinić. Zasigurno će se obradovati i mladi čelisti koji će ovog kolovoza po prvi put na Youngmasters -u moći sudjelovati u majstorskom tečaju Gala Faganela, pobjednika natjecanja Antonio Janigro, a danas iznimno cijenjenog predavača Ljubljanske glazbene akademije. Posebna prilika se pruža  studentima i učenicima gitare. Pohađati masterclass Lovre Peretića jedinstvena je prilika učiti od umjetnika koji pripada svjetskoj gitarističkoj eliti. Njegov recentni veliki uspjeh je pobjeda na GFA-u, najvećem svjetskom natjecanju za gitariste, koncertne umjetnike. U 50 godina koliko postoji ovo natjecanje on je jedini hrvatski gitarist koji je pobijedio na ovom natjecanju! 

Od samih početaka u koncepciji Youngmastersa razlikujemo dva osnovna modela. To su ljetna škola i majstorski tečajevi. Ljetna je škola prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola koji žele preko ljeta usavršiti svoje sviračko umijeće, obraditi novi repertoar, iskusiti sviranje u ansamblu ili u malim komornim sastavima. Majstorski tečaj namijenjen je učenicima visokog sviračkog i pjevačkog umijeća natjecateljske razine te studentima i profesionalnim glazbenicima.

Raznolikost Youngmastersa prisutna je ne samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Stručna predavanja su tako postala sastavni dio Youngmastersa, a kroz tribine i debate naši predavači i polaznici dijele iskustva i raspravljaju o aktualnim temama vezanim uz glazbu i obrazovanje.
Quisando je zabavni glazbeni pub kviz koji neodoljivo privlači naše polaznike, predavače ali i ostalo građanstvo. 

U tradiciji djelovanja Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika koncertna je aktivnost njenih polaznika, predavača i gostiju. Učenicima i studentima glazbe Youngmasters je prilika za otkrivanje novih akustičkih i inspirativnih prostora za izvođenje te stjecanje neprocjenjivog iskustva koncertnog nastupa. Najsvečaniji među njima, Youngmasters Gala koncert, prvi puta seli ne samo u drugi grad neko i u drugu državu. Održat će se 25. kolovoza 2023. u Viteškoj dvorani Posavskog muzeja u Brežicama, R Slovenija. Svečanim koncertom proslavit ćemo Schengen. Slobodan prijelaz granica otvorio nam je nove mogućnosti povezivanja i međunarodne kulturne suradnje s gradom koji je od našeg udaljen svega 18 km!