Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 9. godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i svijeta, ovog će ljeta ponovo okupiti predavače i mlade glazbenike međunarodnog ugleda, a Samoborom će odzvanjati zvuci čak 8 glazbenih instrumenata: gitara, saksofon, klarinet, violina, violončelo, klavir, flauta i viola. Kako svake sezone na Youngmasters uvodimo barem jedan novi projekt, na radost mladih pjevačkih snaga iz cijele regije, ove će godine to biti majstorski tečaj solo pjevanja. Nastojali smo, kao i uvijek do sada, ugostiti eminentnog europskog umjetnika, pa će tako naš prvi predavač opernog pjevanja biti vrhunski pjevački pedagog iz Milana, Anatoli Goussev .

Kroz svoju radnu koncepciju Youngmasters razlikuje dva osnovna modela. To su ljetna škola i majstorski tečajevi.

Ljetna škola je prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola koji žele preko ljeta usavršiti svoje sviračko umijeće, obraditi novi program, iskusiti sviranje u ansamblu i malim komornim sastavima.

Majstorski tečaj namijenjen je učenicima visokog sviračkog i pjevačkog umijeća i natjecateljske razine te studentima i profesionalnim glazbenicima. Kao aktivni ili pasivni sudionici majstorske tečajeve također pohađaju nastavnici iz raznih hrvatskih i europskih gradova o čemu izdajemo potvrdu o stručnom usavršavanju.

Na ovogodišnjem Youngmastersu satove će voditi 13 renomiranih glazbenika čija zvučna imena privlače učenike i studente iz svih krajeva svijeta; Petrit Çeku,  Tobias Stosiek, Nataša Veljković, Nenad Merle, Tomislav Vukšić, Krešimir Bedek, Lovro Merčep, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić, Marco Graziani, Mihael Paar, Marko Zupan i Wladimir Kossjanenko, Olga Cinkoburova, Anatoli Goussev.

 

Raznolikost Youngmastersa nije prisutna samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Stručna predavanja su tako postala sastavni dio Youngmastersa, a kroz tribine naši predavači i polaznici dijele iskustva i raspravljaju o aktualnim temama vezanim uz glazbu i obrazovanje. Odavno je prepoznato da naša ljetna škola  izuzetnu pozornost pridaje skupnom muziciranju. Majstoskim tečajem komorne glazbe pružamo mogućnost prvenstveno klasičnim gudačkim sastavima da se dodatno usavršavaju pod vodstvom neprikosnovenog stručnjaka za komornu glazbu – Wladimira Kosjsasenka.

Kako bismo naš program približili što većem broju aktivnih polaznika, prije nekoliko godina ustanovili smo Ljetni orkestar. Učenici i studenti koji prvenstveno vole takav način muziciranja mogu sudjelovati u radu orkestra, a da nisu nužno aktivni polaznici programa ljetne škole ili majstorskog tečaja. Time svim učenicima glazbe pružamo mogućnost sudjelovanja u ovakvom velikom projektu, dakle, ne samo onima s faktorom izvrsnosti.

Važan dio djelovanja Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika je koncertna aktivnost njenih polaznika, predavača i gostiju. Učenicima i studentima glazbe Youngmasters je prilika za otkrivanje novih akustičkih i inspirativnih prostora za izvođenje te stjecanje neprocjenjivog iskustva koncertnog nastupanja. Tako je kroz godine održavanja međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, zahvaljujući sve uspješnijem radu i posvećenosti ljetne škole, izrastao Youngmasters Festival koji s njom čini neraskidivu cjelinu.

Festivalski dio Youngmastersa čine edukativni koncerti te ciklusi majstorskih i Youngmasters Excellent koncerata zajedno s koncertima polaznika. Ključna ideja Festivala je integriranje mladih profesionalnih izvođača s onima koji su tek na putu da to postanu.

Središnji i najsvečaniji koncert Festivala je Youngmasters Gala koncert. Taj koncert objedinjuje komorno, orkestralno i solističko sviranje svih polaznika ljetne škole, ali i njihovih predavača.

 

Sve će to mladim glazbenicima pružiti obilje glazbenih doživljaja i obogatiti njihov boravak u Samoboru.