Lovro Merčep

Lovro Merčep

SAKSOFON

27. – 31. 8. 2024.

LOVRO MERČEP (Zagreb, 1990), magistrirao je saksofon 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Dragana Sremca te 2016. na Konzervatoriju u Amsterdamu, u klasi Arna Bornkampa. Paralelno sa studijem u Zagrebu studirao je na Konzervatoriju u Lyonu u klasi Jean-Denis Michata, a potom na Konzervatoriju u Versaillesu u klasi Vincent Davida.

Tijekom studija bio je stipendist grada Samobora, Zaklade Adris i Francuske vlade, dobitnik  Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete grada Samobora, te je jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini.

Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se posebno ističu 7. međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 5. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, Međunarodno natjecanje Emona u Ljubljani i 1. međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu.

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima od kojih se posebno ističu Krešimir Starčević, Aljoša Jurinić, Marin Maras, Srđan Bulat i Filip Merčep. Zapaženi su nastupi uz Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus, pod ravnanjem uvaženih maestra Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, En Shaoa, Stefano Mazzolenija i drugih.

Lovro osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja, predstavljajući ih kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Godine 2016. snimio je trajnu studijsku snimku Sinfoniette za alt saksofon, gudače i udaraljke Bruna Bjelinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem skladateljevog sina Alana Bjelinskog. Na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, kao solist praizveo je Koncert za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a svoje kompozicije također su mu posvetili Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat.

Djela hrvatskih skladatelje dio su i redovnog repertoara kvarteta saksofona Ardemus, čiji je Lovro član. Do sada, kvartet je nastupio u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Belgiji i Švicarskoj. Ardemus kvartet dobitnik je nagrade publike na Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016., a u rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru.

Kao jedan od četiri finalista prestižnog natjecanja Dutch Classical Talent za sezonu 2018./2019., Kvartet će imati priliku održati turneju u dvoranama diljem Nizozemske i gostovati na nizozemskoj televiziji i radiju.

Lovro trenutno živi u Amsterdamu gdje se usavršava u programu komorne glazbe Netherlands String Quartet Academy u klasi Sven Arne Tepla i Marc Danela.

Predavači