Marko Zupan

Marko Zupan

FLAUTA

25. – 31. 8. 2023.

Marko Zupan (Zagorje, Slovenija) studirao je flautu u svojoj domovini, a zatim i u Parizu u klasi prof. Pierre-Yves Artauda i prof. Georgesa Alirola, gdje je osvojio “Diplome Superieur de Concertiste”, a kasnije još na Mozarteumu u Salzburgu u klasi prof. Irene Grafenauer. Usavršavao se na brojnim majstorskim tečajevima sa svjetskim poznatim flautistima, kao što su Aurele Nicolet, Peter-Lukas Graf i Emmanuel Pahud. Za vrijeme studija osvojio je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima (Trst, Beograd, Picardie, Braunschweig). Godine 2008. postao je solo flautist Sudetske filharmonije, a godinu kasnije i Filharmonijskog orkestra Brandenburškog državnog kazališta u Cottbusu.

Kao solist ili član orkestra održao je koncerte u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po cijeloj Europi. Nastupio je u brojnim poznatim koncertnim dvorana po svijetu, poput Berlinske filharmonije, Suntory Hall Tokyo, Wiener Musikverein, Konzerthaus Berlin, Slovenske filharmonije, Gasteig München, Hanoi Opera House, Shanghai Oriental Art Center, National Centre of Performing Arts in Beijing i Salerno Opera House. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih tečajeva u Japanu.

Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi sa flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi.

U nakladi Edition Svitzer objavio je Orkestralne dionice flaute obrađene za kvartet flauta, koje djeluju kao pedagoška metoda za svladavanje orkestralnog repertoara za solo flautu. Edicija je međunarodno priznata i hvaljena od najpoznatijih svjetskih flautista.

Zupan živi i radi u Berlinu kao samostalni umjetnik. Redovito surađuje sa orkestrima Berliner Symphoniker, Evian Festival Orchestra, Mozart Sinfonietta Salzburg, Neues Kammerorchester Potsdam, Philharmonie der Nationen i ostalima.

Kao solist i komorni glazbenik sudjelovao je na mnogim festivalama po svijetu: “Brücken” Festival für Neue Musik u Mecklenburg-Vorpommern, dani J.S. Bacha u Splitu, Blackheath Series at the Church of the Ascension u Londonu, Escales Musicales Evian, Performing Arts Series in Kansas – USA, Festival der Nationen u Bad Wörishofen, Logatec Spring Festival, Nacht der Komponisten Salzburg, Festine Concert cycle, Festival Neue Musik Randspiele Zepernick i Les Couleurs de l’Europe festival u Alžiru. Posebno značajna je bila solo izvedba kompozicije “This war” kompozitorice Eun-Ha Park na 60 Years Hiroshima Peace Concert u Bečkom Musikvereinu.

Sa željom proširivanja flautističkog repertoara premijerno je izveo brojne kompozicije posebno mladih Slovenskih kompozitora, a uz to sam transkribira i aranžira klasične kompozicije drugih instrumenata za flautu. Osnivač je i umjetnički ravnatelj Međunarodnog muzičkog festivala “Ursus”, a od 2010. predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Predavači