Petar MarićPetar Marić je rođen 1990. godine u Beogradu. U bliski susret s harmonikom dolazi već u petoj godini, a prvu poduku iz harmonike dobipo je u čuvenoj beogradskoj muzičkoj školi Dr. Vojislav Vučković u klasi prof. Aleksandra Nikolića s kojim i danas vrlo često dijeli koncertni podijum širom svijeta. Nakon završetka srednje muzičke škole odlazi u Francusku (Pariz) gdje se usavršava u variete glazbenom žanru surađujuci sa prof. Frederikom Desampom i prof. Frankom Andjelisom, dvojicom od trenutno najpoznatijih i najutjecajnijih pedagoga u svijetu harmonike. Treutno završava svoj postdiplomski studij u Slovačkoj (Bratislavi) kod eminentnog prof. Tibora Racz-a. Petar je pobjednik svih najvećih međunarodnih harmonikaških natjecanja među kojima se posebno ističu:

– CIA Coupe Mondiale (Titula svjetskog šampiona), Norveška-2006. (Kategorija Juniora u području klasične glazbe) – Internationaler Akkordeon Wettbewerb Klingenthal, Njemačka-2009. (Kategorija Seniora u području varijete glazbe)

– CMA Trophee Mondiale, (Titula svjetskog šampiona) Portugal-2009. (Kategorija seniora u području klasične glazbe)

– Citta Di Castelfidardo, Italy-2009 (Kategorija Seniora u oblastima i klasične i varijete glazbe)

– CIA Coupe Mondiale, (Titula dvostrukog svjetskog šampiona), Croatia-2010. (Kategorija seniora u područjima klasične i varijete glazbe)

– CIA Coupe Mondiale (Titula svjetskog sampiona), Italy-2012. (Kategorija elktronske glazbe).

Pobjedom u kategoriji elektronske glazbe izvođene na harmonici postao je prvi, u 65 godina staroj povijesti natjecanja za svjetski kup, kome je uspjelo na tom natjecanju ostvariti čak četiri pobjede u četiri različite solističke discipline. Tim je uspjehom potvrdio svoju apsolutnu dominaciju na svjetskoj sceni u svim područjima harmonikaške glazbe.

Dobitnik je značajnih društvenih priznanja iz oblasti kulture kao što su: priznanje Beogradski anđeo – koje dodeljuje Sekretarijat za kulturu grada Beograda, zatim plaketa Općine Stari grad za doprinos u oblasti glazbe, Povelja Prijestolonasljednika Aleksandra Karađordjevića. Uz mnoga druga priznanja dodijeljena mu je titula ambasadora kulture Republike Srbije kao nosioca projekta Beograd 2020 i mnogih drugih…

Petrov repertoar uključuje originalne skladbe pisane pisane za harmoniku ili transkripcije skladbi kompozicija pisanih za druge instrumente, Petar u svom repertoaru njeguje i veliki broj virtuoznih kompozicija varijete žanra u kojima je zastupljena glazba iz različitih zemalja i razlicitih stilova čime ovaj vrhunski mladi umjetnik na najbolji način publici predstavlja sve čari i mogućnosti harmonike kao instrumenta. Pored klasične i varijete glazbe, mladi umjetnik u svom opsežnom repertoaru ima nesto sasvim novo i originalno – elektronsku harmoniku i elektronski zvuk koji oslikava instrument u jednoj novoj perspektivi koja će u budućnosti biti sve više zastupljena. Ljubav prema harmonici, izvanredni talent, muzikalnost i scenska dominacija kojom se Petar odlikuje, omogućava mu da se njegovo muziciranje čuje i pamti na najrazličitijim svetskim meridijanima kao sto su: Finska, Norveška, Njemačka, Južna Koreja, Italija, Malta, Austrija, Francuska, Grčka, Velika Britanija, Česka, Poljska, Kina, Australija, Novi Zeland, Portugal, Španjolska, Slovačka…

Petar Marić svira na instrumentima marke Scandalli-Extreme, Hohner-Fun Flash, Roland-Fr7xb čiji je i promotor.