Ivana Cvetovski, harmonika, YoungmastersIvana Cvetkovski rođena je u Brežicama 1978. godine. Osnovnu glazbenu školu harmonike završava u Samoboru u klasi prof. Marine Flanjak, nakon čega završava srednju glazbenu školu “Funkcionalne muzičke pedagogije” u Zagrebu u klasi harmonike prof. Marjana Krajne. Uz srednjoškolsko obrazovanje u općoj gimnaziji “A. G. Matoš” u Samoboru i srednjoj glazbenoj školi “Funkcionalne muzičke pedagogije” iz svog glavnog predmeta harmonike, paralelno polazi i glazbeno obrazovanje violoncella u glazbenoj školi «Ferdo Livadić» u Samoboru.

Svoje daljnje glazbeno obrazovanje nastavlja na «Universität für Musik und darstellende Kunst Graz», u klasi renomiranih pedagoga za klasičnu harmoniku Jamesa Crabba i Geiera Draugsvolla. Diplomirala je 2000. godine. Usporedo s dodiplomskim studijem harmonike, završava i srednju glazbenu školu violoncella u glazbenoj školi “Ferdo Livadić” u Samoboru u klasi prof. Branka Hutterera, gdje s odličnim uspjehom maturira. Svoj drugi instrument violoncello, također nastavlja studirati kao drugi glavni predmet na glazbenoj akademiji u Grazu, gdje ulazi u klasu prof. Mag.art. Jörga Zwickera, priznatog austrijskog stručnjaka za staru glazbu i barokno violoncello.

Nakon diplome nastavlja poslijediplomski studij u Grazu u solističkoj klasi prof. Jamesa Crabba, te ga završava s odličnim uspjehom 2002. godine. Osim solističke klase harmonike, završava i pedagoški smjer Intrumental-Gesangs-Pädagogik (IGP – smjer instrumentalne glazbene pedagogije). Tema njezine magistarske radnje bila je “Synästetische Konzepte in der Kunst der Impressionismus” («Koncepti sinestezije u umjetnosti impresionizma»).

2002. nakon završenog poslijediplomskog studija, upisuje doktorat filozofije u Grazu, također na «Universität für Musik und darstellende Kunst Graz» na Instititut für Wertungsforschung, pod stručnim vodstvom mentora Univ.Prof. Dr.phil. Andreasa Dorschel. Tema dizertacije usko je povezana s njenim dotadašnjim glazbenim opredjeljenjem: «Das Akkordeon in Kroatien» («Harmonika u Hrvatskoj»). 2008. polaže završni ispit Rigorosum te brani temu svoje dizertacije, čime ujedno dobiva titulu doktorice filozofije.

Tijekom svog školovanja svoje stečeno znanje dokazivala je i potvrđivala na brojnim natjecanjima, kako državnim tako i međunarodnim, te osvajala brojne nagrade. Svoje glazbeno obrazovanje upotpunjuje aktivnim sudjelovanjem na brojnim seminarima na kojima surađuje s priznatim svjetskim pedagozima i solistima kao što su Peter Soave (SAD), Mie Miki (Njemačka), Vladimir Balyk (Ukrajina), Matti Rantanen (Finska), Paolo Picchio (Italija).

Od 2003. godine stalno je zaposlena kao profesor na osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi «Zlatka Balokovića» u Zagrebu, gdje predaje predmete harmoniku, violoncello te komornu glazbu. Tijekom svog pedagoškog rada učenici su joj nastupali na brojnim natjecanjima (regionalnim, državnim i međunarodnim), te osvajali brojne nagrade u solističkim kategorijama, kao i u kategorijama komornih sastava. Višegodišnji je član Ispitnog povjerenstva za polaganje stručnih ispita iz harmonike, te mentor pripravnicima tijekom njihovog pripravničkog staža.

Kao reproduktivni umjetnik nastupa s različitim ansamblima, kao što je Cantus ansambl, te je stalni član komornog ansambla Acoustic project. U posljednje vrijeme najaktivnija je u sklopu ansambla Acoustic project, koji je jedinstven ansambl takve vrste u Hrvatskoj, te je sastavljen od eminentnih hrvatskih instrumentalista, većinom članova Zagrebačke filharmonije. Svojim je programom usmjeren na skladatelje 20. i 21. stoljeća, a glavna im je želja poticati i inspirirati hrvatske skladatelje u eksperimentiranju sa zvukom i ostvarivanju nesvakidašnjih zvukovnih kombinacija, te dobivanju novih mogućnosti koje pružaju naizgled nespojivi instrumenti.

[button link=”http://youngmasters.com.hr/?page_id=855″ type=”big” color=”purple”] APPLY![/button]