Lukasz Kuropaczewski

GITARA

Poljski gitarist ŁUKASZ KUROPACZEWSKI na dobrom je putu da postane važna ličnost na svjetskoj sceni klasične glazbe. Rođen je 1981. u poljskom gradiću Gniezno, a gitaru je počeo učiti u dobi od deset godina. Sa 13 godina njegov talent primjećuje ugledni profesor gitare Piotr Zaleski koji ga podučava od 1994. do 2003. godine.
Po završetku magisterija na Glazbenoj akademiji u Wroclawu (Poljska) prima stipendiju za nastavak školovanja na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD) za studij kod Manuela Barrueca.

U isto vrijeme, Łukasz održava koncerte u rodnoj zemlji i širom svijeta, pokazujući svoju iznimnu strast i preciznost sviranja. Nastupa solistički i uz razne orkestre u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Islandu, Grčkoj, Bugarskoj, Japanu, Kanadi, Meksiku, Panami i Sjedinjenim Američkim Državama. Među njegovim najznačajnijim nastupima valja istaknuti solističke recitale u londonskom Royal Festival Hallu, Concertgebouw u Amsterdamu, National Philharmonic Hall u Varšavi, Čajkovski dvorani u Moskvi i Carnegie Hallu.

Surađivao je sa komornim ansamblima i glazbenicima iz rodne Poljske, kao i iz Cleveland Orchestra, Los Angeles simfonijskog orkestra i simfonijskog orkestra San Antonia, izvodeći djela širokog raspona od Vivaldija do Boccherinia. Dobitnik je mnoštva pohvala od glazbenih kritičara u SAD-u i inozemstvu;

“Brzina i preciznost sviranja ovog mladog glazbenika osvaja publiku.” (Međunarodni festival gitare, Ameria, Španjolska)

“Łukasz je odsvirao najdramatičniji, najdinamičniji i najemocionalniji recital kojem sam ikad svjedočio.” (Manuel Barrueco Masterclass, Peabody Institut)

“Kuropaczewski razumije glazbu kao nitko drugi i čini se da voli ono što radi.” (Gazeta Wyborcza, Poljska)

Od 2008. do 2010. godine Kuropaczewski je predavao gitaru na Sveučilištu u Pennsylvaniji, a trenutno predaje na Glazbenoj akademiji u Poznanu, Poljska. Umjetnički je ravnatelj poljskog festivala Akademia Gitary koji se održava u Poznanu svake godine.

Snimio je šest nosača zvuka.

Predavači

2018.