Jelena Očić

Siegfried Palm, jedan od najvećih interpreta suvremene glazbe, ocijenio je Jelenu Očić kao jednu od vodećih talenata na polju interpretacije suvremene glazbe. Bernard Greenhouse, legendarni violončelist i osnivač Trija Beaux Arts , nazvao ju je jednim od najosebujnijih violončelističkih talenata našeg vremena.
Nakon završetka studija glazbe u rodnom Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, Jelena Očić nastavila je studij na Visokoj glazbenoj školi u Mannheimu u klasi velikog violončelista i pedagoga Michaela Flaksmana.
Svoj glazbeni jezik i instrumentalno umijeće obogatila je usavršavanjem u p klasi Bernarda Greenhousea u SAD-u. (od 2004.-2010.)
Ne samo Siegfried Palm I Bernard Greenhouse, već i Leslie Parnas, Arto Noras, Victoria Yagling i Heinrich Schiff nadahnuli su ju da postane jedinstvena i moćna glazbena osobnost.

Jelena Očić trenutno je “senior professor” na CvA u Nizozemskoj. Među njezinim studentima su pobjednici međunarodnih natjecanja i članovi velikih orkestara.
Svojim interpretacijama violončelističke literature, od ranog baroka do suvremenih skladatelja, Jelena Očić ostavlja nezaboravan dojam na svoju publiku.

Kao komorna glazbenica redovito surađuje s izvanrednim umjetnicima poput Josea Gallarda, Gernota Süssmutha, Friedemanna Eichhorna, Juliusa Bergera, Per Arnea Glorvingena, Vladimira Mendelssohna …
Kvartet Delian doživio je s njom izuzetno plodnu fazu koja je uključivala i zajedničke nastupe s pijanistom Berndom Glemserom i njemačkim glumcem Brunom Ganzom. Preminuli violončelist Tria Beaux Arts, Bernard Greenhouse, također je bio jedan od njenih scenskih partnera. Posvetila mu je i jedan od svojih nosača zvuka, snimljenih za nizozemsku izdavačku kuću “Challenge” na kojem se nalazi i njezina interpretacija Beethovenove Kreutzer sonate u obradi za violončelo.

Za istu izdavačku kuću snimila je i CD posvećen djelima iz razdoblja baroka u suradnji sa sestrom, hrvatskom orguljašicom Ljerkom Očić. Ovaj nosač zvuka , pod nazivom “The BaRock Experience” osvojio je kritičare prestižnih glazbenih publikacija poput magazina “The Strad.

Jelena Očić redovno nastupima na Festivalu Samoborska glazbena jesen najčešće u suradnji s vrhunskim solistima i komornim glazbenicima. Unatoč bogatom koncertnom rasporedu tijekom cijele sezone rado se odzvala našem pozivu te će ove godine prvi put na Youngmastersu održati majstorski tečaj violončela.