Krasan je Samobor.
Blizina s glavnim gradom daje mu čar blizog ladanja kao Tiburu, Tivoliju, Versaillesu, Schönbrunnu, Windsoru. Okolina je sretna kombinacija gore i ravnice, polja i šume, vrta i prirode, rijeke i planine, sela i zaseoka, grada i ladanja. Samobor je jedno od najhrvatskijih hrvatskih mjesta.
Antun Gustav Matoš, 1908.

[nggallery id=4]

 

Ima li ljepše razglednice jednog grada od toplih riječi velikog pjesnika?
Vječna inspiracija za slikare, pjesnike i glazbenike, ovaj je gradić u neposrednoj blizini Zagreba oduvijek bio poprište starih, ali i novijih kulturnih događanja. Danas je poznat po karnevalu, koji je jedan od najstarijih u ovom dijelu Europe, po tradicionalnim delicijama i slasticama (čuvene samoborske kremšnite), a zadnjih desetljeća po internacionalnom festivalu klasične glazbe pod nazivom Samoborska glazbena jesen. U Samobor se dolazi slušati klasična glazba, ali on ima i svoju vlastitu, sofisticiranu, obrazovanu i zahvalnu publiku.

Tome uveliko doprinosi i djelovanje državne osnovne i srednje glazbene škole Ferdo Livadić. U mjesecu kolovozu 2011. i 2012. zgrada ove škole okružene cvijećem i zelenilom središnjeg gradskog parka postale bi poprište cjelodnevnih aktivnosti Youngmastersa.
Od prošle godine u toj zgradi održava se tek jedan od Youngmasters koncerata, a nastava ljetne škole i mastreclassa odvija se na tri lokacije u centru Grada Samobora .

Glazbena Škola Ferdo Livadić SamoborDSCN0830Dvorana Malog muzičkog ateljea, u Ulici Milana Langa 23

Publika na koncertGalerijaPrica, Trg Matice Hrvatske 3  Iva i Luka u MuzejuSamoborski muzej, Livadićeva ulica 1

Prve dvije lokacije smještene su u živopisnoj ulici s pogledom na Crkvu Marijinog uznesenja i Franjevački samostan. Međusobno su udaljene tek nekoliko kućnih brojeva. U obje zgrade postoje prostorije za usviravanje i vježbanje.

Samoborski muzej se nalazi u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga.Okružen je engleskim parkom uz ivicu kojeg protječe riječica Gradna nad kojom se nižu slikoviti gradski mostovi . Livadićev salon osobito je inspirativno mjesto za održavanje aktivnosti ljetne škole i majstorskih tečajeva. Za rad ljetne škole na raspolaganju je još jedna dvorana u prizemlju kao i prostorija za usviravanje. IMG_0225

 

 

 


Prikaz veće karte