Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 8. godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i svijeta, ovog će ljeta ponovo okupiti predavače i mlade glazbenike međunarodnog ugleda, a Samoborom će odzvanjati zvuci čak 8 glazbenih instrumenata: gitara, saksofon, klarinet, violina, violončelo, klavir, flauta i viola.

Kroz svoju radnu koncepciju Youngmasters razlikuje dva osnovna modela. To su ljetna škola i majstorski tečajevi.
Ljetna škola je prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola koji žele preko ljeta usavršiti svoje sviračko umijeće, obraditi novi program, iskusiti sviranje u ansamblu i malim komornim sastavima.
Majstorski tečaj namijenjen je učenicima visokog sviračkog umijeća i natjecateljske razine te studentima i profesionalnim glazbenicima. Kao aktivni ili pasivni sudionici majstorske tečajeve također pohađaju nastavnici iz raznih hrvatskih i europskih gradova o čemu izdajemo potvrdu o stručnom usavršavanju.
Na ovogodišnjem Youngmastersu satove će voditi 13 renomiranih glazbenika čija zvučna imena privlače učenike i studente iz svih krajeva svijeta; Petrit Çeku, Lukasz Kuropaczewski, Tobias Stosiek, Nataša Veljković, Nenad Merle, Tomislav Vukšić, Krešimir Bedek, Lovro Merčep, Pedro Ribeiro Rodrigues, Maja Fleischman, Mihael Paar, Marko Zupan i Wladimir Kossjanenko.

Raznolikost Youngmastersa nije prisutna samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Stručna predavanja su tako postala sastavni dio Youngmastersa, a od prošle godine organiziramo i tribine na kojima naši predavači i polaznici dijele iskustva i raspravljaju o aktualnim temama vezanim uz glazbu i obrazovanje.

Također, svake sezone na Youngmasters uvodimo barem jedan novi projekt. Kako bismo naš program približili većem broju aktivnih polaznika, prošle smo godine po prvi put koncipirali Ljetni orkestar. Učenici i studenti koji prvenstveno vole takav način muziciranja mogu sudjelovati u radu orkestra, a da nisu nužno aktivni polaznici programa ljetne škole ili majstorskog tečaja. Time svim učenicima glazbe pružamo mogućnost sudjelovanja u ovakvom velikom projektu, dakle, ne samo onima s faktorom izvrsnosti.

Ove godine uvodimo dva nova instrumenta – FLAUTU i VIOLU te majstorski tečaj gudačkog kvarteta čime pružamo mogućnost mladim gudačkim kvartetima da se dodatno usavršavaju pod vodstvom neprikosnovenog stručnjaka za komornu glazbu – Wladimira Kosjsasenka.

Važan dio djelovanja Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika je koncertna aktivnost njenih polaznika, predavača i gostiju. Učenicima i studentima glazbe Youngmasters je prilika za otkrivanje novih akustičkih i inspirativnih prostora za izvođenje te stjecanje neprocjenjivog iskustva koncertnog nastupanja. Tako je kroz godine održavanja međunarodne ljetne škole mladih glazbenika, zahvaljujući sve uspješnijem radu i posvećenosti ljetne škole, izrastao Youngmasters Festival koji s njom čini neraskidivu cjelinu.
Festivalski dio Youngmastersa čine edukativni koncerti te ciklusi majstorskih i Youngmasters Excellent koncerata zajedno s koncertima polaznika. Ključna ideja Festivala je integriranje mladih profesionalnih izvođača s onima koji su tek na putu da to postanu.
Središnji i najsvečaniji koncert Festivala je Youngmasters Gala koncert. Taj koncert objedinjuje komorno, orkestralno i solističko sviranje svih polaznika ljetne škole, ali i njihovih predavača.

Sve će to mladim glazbenicima pružiti obilje glazbenih doživljaja i obogatiti njihov boravak u Samoboru.