Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 11 godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i svijeta, od 2011. okuplja predavače i mlade glazbenike međunarodnog ugleda. Ulicama Samobora krajem kolovoza odzvanjaju zvuci glazbenih instrumenata : gitara, saksofon, klarinet, violina, violončelo, klavir, flauta i glas.

Prisjetimo se da je na radost mladih pjevačkih snaga iz cijele regije, 2019. godine zaživio Youngmasters Voice program. Nastojali smo ugostiti eminentne svjetske pedagoge, a već treću godinu zaredom ostvarujemo suradnju sa svjetski priznatom  pjevačkom pedagoginjom  Claudiom Viscom . Prošle godine našem se predavačkom timu pridružio i neprikosnoveni hrvatski pijanistički virtuoz, Aljoša Jurinić. Zasigurno će se obradovati i mladi čelisti koji će ovog kolovoza prvi put na Youngmastersu moći sudjelovati u majstorskom tečaju Jelene Očić, darovite umjetnice i iznimno  instpirativne pedagoginje.

Od samih početaka u koncepciji Youngmastersa razlikujemo dva osnovna modela. To su ljetna škola i majstorski tečajevi. Ljetna je škola prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola koji žele preko ljeta usavršiti svoje sviračko umijeće, obraditi novi repertoar, iskusiti sviranje u ansamblu ili u malim komornim sastavima. Majstorski tečaj namijenjen je učenicima visokog sviračkog i pjevačkog umijeća natjecateljske razine te studentima i profesionalnim glazbenicima.

Raznolikost Youngmastersa prisutna je ne samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Stručna predavanja su tako postala sastavni dio Youngmastersa, a kroz tribine i debate naši predavači i polaznici dijele iskustva i raspravljaju o aktualnim temama vezanim uz glazbu i obrazovanje.
Odavno je prepoznato da naša ljetna škola izuzetnu pozornost pridaje skupnom muziciranju. Na majstorski tečaj komorne glazbe ove će se godine moći prijaviti prethodno i samostalno formirani sastavi s unaprijed pripremljenim programom.

U tradiciji djelovanja Međunarodne ljetne škole mladih glazbenika je koncertna aktivnost njenih polaznika, predavača i gostiju. Učenicima i studentima glazbe Youngmasters je prilika za otkrivanje novih akustičkih i inspirativnih prostora za izvođenje te stjecanje neprocjenjivog iskustva koncertnog nastupa.